Lichtgevende driehoek waarschuwt fietsers voor gladheid en Witte stippen voor oriëntatie op fietspad.

Auteur: Bastiaan Kleinjan BNR Nieuwsradio

We gaan een koude week tegemoet. Volgens de laatste voorspellingen wordt het volgende week niet warmer dan 2 graden en gaat het iedere nacht vriezen. In het dorpje Westerbroek in Groningen zijn ze daar goed op voorbereid.

Daar hebben ze namelijk een fietspad met driehoeken, die zodra het vriest oplichten om fietsers te waarschuwen dat het glad is. ‘We hebben een gele ondergrond als de temperatuur boven 0 is. Zodra de temperatuur van het wegdek onder de -2 graden komt, komt ook het rode ijskristal naar boven’, vertelt Piet Zijlstra van Polyciviel.

Foto Rogier Dankerlui BNR

Daarnaast kent het fietspad in Westerbroek een apart soort straatverlichting. ‘We hebben hier witte, ronde stippen op de weg.

De dorpsgemeenschap wilde verlichting, maar dat is een gigantische investering. Daarnaast zitten we ook met lichtvervuiling. Dat willen we ook niet. Daarom hebben we een alternatief: “Deze stippen geven een oriëntatiepunt voor de fietsers’, legt Zijlstra uit.

Klik hier voor het item met beelden van BNR Radio